WOSK PSZCZELI

Jest wydzieliną gruczołów woskowych pszczół, dzięki którym buduje się plastry w ulu.

Po procesie wytopienia wosku i jego oczyszczeniu, dzięki drogocennym substancjom, znajduje przeznaczenie w produkcji preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych.

Głównymi substancjami czynnymi wosku pszczelego są: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy- 2 – dcenowy i skwalen, a także karotenoidy. read more…

PIERZGA I JEJ POZYSKIWANIE

Pszczoły miodne zbierając pyłek kwiatowy, mieszają go w ulu z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych, a następnie zamykają go w plastrze miodu. Taka masa zostaje szczelnie zabezpieczona przed dostępem tlenu za pomocą wosku. Pod wpływem enzymów, w warunkach beztlenowych, zachodzi proces fermentacji cukru zawartego w miodzie, w wyniku czego powstają kwas mlekowy oraz pierzga. read more…

ROLA PSZCZOŁY ROBOTNICY W ULU

Trzy dni po wygryzieniu się z komórki młodej pszczoły, zabiera się ona do pracy w ulu. Po dziesięciu dniach następuje tak zwane „oblatywanie pszczół” czyli zapoznanie się młodej pszczoły z okolicą, w której znajduje się jej dom.  Po czternastu dniach zaczyna się ich intensywna praca. Przynoszenie miodu, wody, pyłku i kitu do ula. Tak pracują aż do śmierci. read more…

PSZCZOŁA ROBOTNICA

Matka pszczela składając jajeczko do komórki, pozostawia je tam na trzy dni. Po tym czasie wykluwa się larwa. Ta dostaje pożywienie takie samo, jak larwa matki pszczelej.  Jest karmiona mleczkiem pszczelim a następnie nieprzetrawioną mieszanką miodu i pyłku w postaci papki.  Po upływie ośmiu dni, pszczoły robotnice zakrywają komórkę z larwą. W pełni rozwinięta pszczoła robotnica wychodzi read more…