PRODUKCJA MYDŁA NATURALNEGO
Produkcja mydła naturalnego jest możliwa nie tylko w wielkich halach produkcyjnych, ale nawet w domowych warunkach. read more…
FACELIA BŁĘKITNA
Facelia błekitna (łac.phacelia tanacaetifolia) jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Kalifornii. W Polsce jest powszechnie uprawiana i zazwyczaj dla celów pszczelarskich. read more…
WRZOS ZWYCZAJNY
Wrzos zwyczajny ( z łac. Calluna Vulgaris ) rośnie prawie w całej Europie oraz na obszarach Azji i Afryki.
ROBINIA AKACJOWA
AKACJA
Robinia akacjowa, zwana inaczej akacją, jest gatunkiem drzew z rodziny bobowatych. read more…
WIOSENNY MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
MNISZEK LEKARSKI
Mniszek lekarski ( łac.Taraxacum officinale )lub potocznie nazywany mlecz, jest rośliną bardzo pospolitą. read more…
MIÓD RZEPAKOWY – MIODEM PÓŹNIEJ WIOSNY
RZEPAK
Rzepak jest mieszańcem kapusty warzywnej i kapusty właściwej. Uprawiany głównie w Europie i Azji. read more…
WIELKA MOC PYŁKU KWIATOWEGO
Pyłek kwiatowy, zwany również pyłkiem pszczelim, jest lekkostrawnym białkiem roślinnym, bogatym źródłem aminokwasów, mikroelementów oraz witamin. read more…
LAWENDA – MIODODAJNY SKARB
Lawenda ( łac.lavandula ) to wiecznie zielona krzewinka posiadająca aromatyczne kwiaty i liście.
Jest rośliną niezwykle dekoracyjną. Pięknie wygląda w ogródkach skalnych, na rabatkach i balkonach. read more…
MIÓD I CZOSNEK. ZDROWIE W DWÓCH SKŁADNIKACH.
Późna jesień, przedwiośnie i chłodne miesiące to okresy wzmożonego zachorowania na grypę i przeziębienia.
Grypa bardzo osłabia organizm i w skutkach potrafi być bardzo niebezpieczna. Może prowadzić do groźnych komplikacji. read more…
WOSK PSZCZELI
Jest wydzieliną gruczołów woskowych pszczół, dzięki którym buduje się plastry w ulu.
Po procesie wytopienia wosku i jego oczyszczeniu, dzięki drogocennym substancjom, znajduje przeznaczenie w produkcji preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych.
Głównymi substancjami czynnymi wosku pszczelego są: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy- 2 – dcenowy i skwalen, a także karotenoidy. read more…