MIÓD RZEPAKOWY – MIODEM PÓŹNIEJ WIOSNY

RZEPAK

Rzepak jest mieszańcem kapusty warzywnej i kapusty właściwej. Uprawiany głównie w Europie i Azji.

Jest rośliną wzniesioną i rozgałęzioną, uzyskuje od 1m do 1,5m wysokości. Posiada żółte, czteropłatkowe kwiaty zebrane w grona. Rzepak jest rośliną oleistą, dzięki czemu z nasion uzyskuje się olej jadalny – rzepakowy, wykorzystywany również do wytworzenia margaryny i tłuszczy kuchennych. Oprócz właściwości oleistych jest również rośliną silnie miododajną. Ze względu na dużą powierzchnię upraw, jest rośliną o istotnym znaczeniu w pszczelarstwie.

MIÓD RZEPAKOWY

Miód rzepakowy jest powszechnie znany i uprawiany w wielu pasiekach, w których stanowi główny produkt. Z uwagi na możliwość szybkiego krystalizowania miodu rzepakowego w plastrach, niektórzy pasiecznicy decydują się na przeprowadzanie miodobrania w dwóch terminach. Część miodu odbierana jest z uli po około dwóch tygodniach od rozpoczęcia kwitnienia, a pozostałą część miodu po przekwitnięciu. Dzięki temu miód rzepakowy dostępny jest na rynku już w połowie maja.

Miód rzepakowy wyróżnia się tendencją do szybkiej krystalizacji. Proces ten nastąpić może nawet w kilka dni po miodobraniu, a wynika to z dużej zawartości naturalnej glukozy. W stanie płynnym ( patoka ) występuje jako miód o lekko słomkowym zabarwieniu, a po krystalizacji uzyskuje kolor białokremowy, drobnoziarnisty, o konsystencji porównywanej do smalcu.

Coraz popularniejsze staje się mechaniczne kremowanie miodu, które polega na ucieraniu miodu w momencie, gdy pojawiają się pierwsze oznaki wczesnej krystalizacji ( gdy konsystencja staje się ziarnista ). Podczas tego zabiegu nie dodaje się do niego żadnych substancji chemicznych, ani dodatków mogących zaburzyć jego naturalną kompozycję lub zmienić jego skład chemiczny nawet w najmniejszym stopniu. Właśnie ze względu na szybki proces krystalizacji, miód rzepakowy, jak żaden inny, nadaje się idealnie do tego zabiegu.

WŁAŚCIWOŚCI MIODU RZEPAKOWEGO

Polecany jest głównie osobom cierpiącym na choroby serca. Najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą miód rzepakowy posiada. Miód rzepakowy wspomaga również pracę mózgu, który by odpowiednio funkcjonować, również potrzebuje odpowiedniej dawki glukozy. Ponieważ miód rzepakowy zawiera prawie wyłącznie cukry proste, z przewagą glukozy, jest bardzo łatwo przyswajalny przez wątrobę, dzięki czemu posiada właściwości detoksykacyjne.. Zaleca się spożywanie tego miodu osobom przemęczonym, osłabionym i narażonym na duży wysiłek fizyczny, ponieważ dostarcza łatwo przyswajalną energię.

Miód rzepakowy jest źródłem witamin z grupy B. W swoim składzie posiada także witaminę C i K, dzięki którym wspomaga układ odpornościowy organizmu.