PIERZGA I JEJ POZYSKIWANIE

Pszczoły miodne zbierając pyłek kwiatowy, mieszają go w ulu z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych, a następnie zamykają go w plastrze miodu. Taka masa zostaje szczelnie zabezpieczona przed dostępem tlenu za pomocą wosku. Pod wpływem enzymów, w warunkach beztlenowych, zachodzi proces fermentacji cukru zawartego w miodzie, w wyniku czego powstają kwas mlekowy oraz pierzga.

Pierzga jest źródłem witamin, aminokwasów, białka oraz składników mineralnych. Dzięki swoim właściwościom i szerokiemu spektrum działania, znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach.

 

PIERZGA W LECZNICTWIE:

  • ma działanie wzmacniające i uodparniające organizm,
  • wykorzystywana jest w leczeniu problemów związanych z układem trawiennym i pokarmowym. Minimalizuje dolegliwości takie jak : zaparcia, biegunki i wrzody.
  • Stosowana jest zapobiegawczo i leczniczo w anemii
  • wzmacnia układ nerwowy w stanach depresyjnych i przemęczeniu psychicznym
  • przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu,
  • działa przeciwbakteryjnie i niweluje skutki uboczne antybiotykoterapii,
  • polecana jest również jako element diety w okresie rekonwalescencji po radioterapii.

PIERZGA W KOSMETYCE:

  • jest doskonałym składnikiem maseczek i kremów, posiadając właściwości nawilżające i pobudzające wytwarzanie kolagenu
  • usuwa zrogowaciały naskórek i reguluje odnowę komórkową skóry
  • zwiększa działanie innych preparatów kosmetycznych
  • uszczelnia barierę lipidową naskórka, wygładza zmarszczki, poprawia elastyczność, jędrność i koloryt skóry,
  • odblokowuje pory i działa antybakteryjnie zapobiegając powstawaniu zaskórników.

 

 

RECEPTA NA ODPORNOŚĆ:


  • 60 g pierzgi
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 200 g płynnego miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe 🙂

W okresie przeziębienia, łyżeczkę mikstury rozpuścić w szklance letniej wody i wypić ze smakiem.

Przechowywać w zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.