ROBINIA AKACJOWA

AKACJA

Robinia akacjowa, zwana inaczej akacją, jest gatunkiem drzew z rodziny bobowatych. Pochodzi z obszaru USA, a w Europie zagościła w XVII wieku. Drzewo akacjowe rośnie przez 30 lub 40 lat i osiągać może do 25 metrów wysokości. Kwiaty akcji wyglądem przypominają małe, białe motylki z żółtą plamką na żagiełku, które wabią silnym i charakterystycznym zapachem. Akacja kwitnie z końcem maja i w czerwcu przez 10-12 dni.

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy jest jednym z tych miodów, które nie podlegają procesowi krystalizacji nawet przez kilka lat. To zasługa sporej ilości fruktozy, która jest cukrem prostym, łatwo przyswajalnym przez chorych na cukrzycę. Miód akacjowy ma prawie przezroczystą barwę, a po skrystalizowaniu ma kolor jasnosłomkowy. Ma słodki i łagodny smak, a zapach przypomina zapach kwitnących gron robinii akacjowej.

ZASTOSOWANIE

Miód akacjowy wykorzystywany jest przy leczeniu nadkwaśności żołądka oraz wszelkich zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. W niedyspozycji przełyku i chorobie wrzodowej. Korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów w organizmie. Zawiera acetylocholinę oraz cynk i chrom. Zawiera lecznicze składniki, dzięki którym przyspiesza regenerację błony śluzowej dwunastnicy, jelita cienkiego i grubego. Poprawia proces trawienny oraz zapobiega zaparciom. Miód akacjowy posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu oraz działa uspokajająco. Stosowany codziennie w okresie przeziębienia i grypy, wzmacnia organizm.Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia i naczynia wieńcowe. Hamuje procesy miażdżycowe oraz stabilizuje ciśnienie krwi.

Miód akacjowy pomocny jest w leczeniu chorób skóry. Ma właściwości przyspieszające gojenie się ran, dlatego miód akacjowy stosowany jest w przypadku owrzodzeń i zakażeń ropnych.

Pomimo tego, że miód akacjowy, charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem, jest najbezpieczniejszym miodem, jaki mogą stosować osoby z cukrzycą typu drugiego.