WOSK PSZCZELI

Jest wydzieliną gruczołów woskowych pszczół, dzięki którym buduje się plastry w ulu.

Po procesie wytopienia wosku i jego oczyszczeniu, dzięki drogocennym substancjom, znajduje przeznaczenie w produkcji preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych.

Głównymi substancjami czynnymi wosku pszczelego są: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy- 2 – dcenowy i skwalen, a także karotenoidy.

ZASTOSOWANIE WOSKU PSZCZELEGO W LECZNICTWIE I KOSMETYCE

Wosk pszczeli jest mieszanką kwasów organicznych, alkoholi, estrów i węglowodorów. Dzięki zawartości wyżej wymienionych substancji, WOSK PSZCZELI jest produktem często wykorzystywanym do produkcji licznych preparatów.

WOSK PSZCZELI jest substancją bardzo tłustą, przez zawartoścć kwasów tłuszczowych. Dzięki czemu ma właściwości powlekające, natłuszczające i okluzyjne. Chroni skórę przed utratą wody i tym samym zapobiega przesuszaniu się skóry, dlatego wykorzystuje się wosk pszczeli, między innymi, jako składnik kremów, maści i mazideł.

Stosuje się go również do wyrobów takich jak plastry dermatologiczne i kosmetycznych plastrów do depilacji.

Jest często wykorzystywany w dermatologii, do wytwarzania preparatów leczących:

  • trądzik,

  • łuszczycę,

  • łupież pstry,

  • pieluchowe zapalenie skóry,

  • atopowe zapalenie skóry,

  • po oparzeniach słonecznych.

Wosk pszczeli ma również właściwości przeciwutleniające i zmiękczające, dlatego jest świetnym składnikiem kremów nawilżających i przeciwzmarszczkowych do twarzy, a także mleczek kosmetycznych i pomadek ochronnych.

Znajduje również zastosowanie w dziedzinie laryngologii:

  • w stanach zapalnych jamy ustnej i łagodzeniu dolegliwości w jej obrębie,

  • zapaleniu i suchości gardła.

Oprócz tego warto wspomnieć, że WOSK PSZCZELI wykorzystywany jest do wykonywania leczniczych świec. Podczas spalania oczyszczają powietrze, ułatwiają również zasypianie, wspierają układ oddechowy i dodatkowo pięknie pachną.

PRZEPIS NA KREM NATŁUSZCZAJĄCO – ŁAGODZĄCY:


  • 20 g wosku pszczelego

  • 3 łyżeczki oleju lub masła kokosowego ( może być również masło shea )

  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

  • 15 ml wody różanej

  • olejek naturalny o ulubionym zapachu

W jednej miseczce umieszczamy wosk pszczeli, olej ( lub masło ) kokosowe oraz olej słonecznikowy.

Całość umieszczamy w kąpieli wodnej i gotujemy aż do momentu rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników.

Uzyskaną masę studzimy w temperaturze pokojowej i dodajemy, niewielkimi ilościami, wodę różaną oraz kilka kropli olejku ( około 5 ).

Następnie uzyskany krem przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce. W ten sposób wydłużymy jego przydatność.

Krem, stworzony w domowym zaciszu, polecany jest osobom z przesuszoną i podrażnioną skórą twarzy.