FACELIA BŁĘKITNA

Facelia błekitna (łac.phacelia tanacaetifolia) jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Kalifornii. W Polsce jest powszechnie uprawiana i zazwyczaj dla celów pszczelarskich.

Na glebach żyznych i ciężkich, na jednym hektarze, wysiewa się od 5 do 7 kg nasion. Na mniej żyznych 8-12 kg, a na podłożu lekkim i przepuszczalnym 14-16 kg/ ha.

Facelia wschodzi po około 8 dniach od zasiania, zakwita po ok. 50 dniach i kwitnie przez okres 4-5 tygodni.

Wydajność miodową ocenia się na 300-400 kg/ ha. Na stanowiskach żyznych liczba może wzrosnąć nawet do 600 kg/ ha. Facelia stanowi doskonałą bazę nektarową oraz pyłkową dla pszczół.

MIÓD FACELIOWY

Miód faceliowy ma barwę jasnożółtą, niekiedy z odcieniem zielonego. Ma silny i charakterystyczny aromat i krystalizuje na jasnokremowo i drobnoziarniście.

WŁAŚCIWOŚCI

Facelia posiada silne działanie antybakteryjne. Zapobiega stanom zapalnym oraz działa rozgrzewająco. Obniża ciśnienie tętnicze oraz leczy schorzenia układu pokarmowego, a także wspomaga regenerację wątroby.

Przyspiesza gojenie ran, regeneruje skórę w przypadku oparzeń.

Wykazuje również właściwości odtruwające, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe,