WIOSENNY MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO

MNISZEK LEKARSKI

Mniszek lekarski ( łac.Taraxacum officinale )lub potocznie nazywany mlecz, jest rośliną bardzo pospolitą. Preferuje stanowiska bardzo nasłonecznione, jednak równie dobrze czuje się w półcieniu. Dobrze znosi przycinanie, dlatego tak bujnie rozrasta się na trawnikach. Kwitnie od końca kwietnia do połowy maja, ale zdarza się, że zakwita powtórnie pod koniec lipca. Pomimo tego, że powszechnie występuje jako chwast, posiada szereg właściwości leczniczych, dzięki którym znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej.

MIÓD MNISZKOWY

Miód mniszkowy powstaje z nektaru kwiatu mniszka pospolitego. Masowo mniszek kwitnie w maju, jednak nektaruje głównie podczas upalnych dni. Miód z tej rośliny charakteryzuje się dość ciemną, bursztynową barwą o specyficznym aromacie i wyjątkowym smaku.

WŁAŚCIWOŚCI MNISZKA LEKARSKIEGO

Choć mniszek, z pozoru, wydaje się być skromną rośliną, to jej szerokie zastosowanie np. w lecznictwie, może zaskakiwać.

Posiada właściwości głównie przeciwcukrzycowe i moczopędne, ale również wspomaga odporność organizmu i stosuje się go w problemach żołądkowych.

Mniszek w swoim składzie zawiera inulinę, czyli substancję obniżającą indeks glikemiczny, ogranicza łaknienie i spowalnia wchłanianie cukrów, dlatego wyciągi z tej rośliny polecane są osobom borykającymi się z cukrzycą.

Posiada działanie moczopędne i oczyszczające, więc zastosowanie znajduje również w przypadku dny moczanowej i chorobach nerek. Miód mniszkowy wspomaga odporność organizmu, dlatego można go stosować w okresie wzmożonego zachorowania na grypę lub w przypadku przeziębienia.

Warto wspomnieć, że mniszek wpływa na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i żółci, dlatego polecany jest w przypadku kamicy żółciowej oraz w problemach trawiennych. Wspomaga również odchudzanie.

Według najnowszych badań, przeprowadzonych w Kanadzie, wyciąg z korzenia mniszka, pity systematycznie w postaci herbaty, może również wpływać pozytywnie na osoby z chorobami nowotworowymi, zwłaszcza w przypadku walki z białaczką.

MIODEK MAJOWY Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Do sporządzenia miodu potrzebne są:

  • ok.500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego, zerwanego w czystym środowisku

  • 2 litry wody

  • 2 kg cukru trzcinowego

  • 3 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Po zerwaniu kwiatów, należy rozłożyć je na jasnym materiale, na świeżym powietrzu, w celu pozbycia się owadów. Po godzinie kwiaty przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez ok.20 minut i odstawiamy na 24 godziny.

Następnego dnia przecedzamy wywar, a następnie dodajemy do niego cukier i gotujemy mieszając całość drewnianą łyżką. Następnie dodajemy sok z cytryny i to wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec rozlewamy miodek do wcześniej przygotowanych słoiczków.

Jako znakomity preparat wspomagający odporność proponujemy stosować miodek jedząc go rano i wieczorem ( po jednej łyżce stołowej ).

NA ZDROWIE 🙂