Pszczoły miodne zbierając pyłek kwiatowy, mieszają go w ulu z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych, a następnie zamykają go w plastrze miodu. Taka masa zostaje szczelnie zabezpieczona przed dostępem tlenu za pomocą wosku. Pod wpływem enzymów, w warunkach beztlenowych, zachodzi proces fermentacji cukru zawartego w miodzie, w wyniku czego powstają kwas mlekowy oraz pierzga.
Pierzga jest źródłem witamin, aminokwasów, białka oraz składników mineralnych. Dzięki swoim właściwościom i szerokiemu spektrum działania, znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach.
PIERZGA W LECZNICTWIE:
- ma działanie wzmacniające i uodparniające organizm,
- wykorzystywana jest w leczeniu problemów związanych z układem trawiennym i pokarmowym. Minimalizuje dolegliwości takie jak : zaparcia, biegunki i wrzody.
- Stosowana jest zapobiegawczo i leczniczo w anemii
- wzmacnia układ nerwowy w stanach depresyjnych i przemęczeniu psychicznym
- przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu,
- działa przeciwbakteryjnie i niweluje skutki uboczne antybiotykoterapii,
- polecana jest również jako element diety w okresie rekonwalescencji po radioterapii.
PIERZGA W KOSMETYCE:
- jest doskonałym składnikiem maseczek i kremów, posiadając właściwości nawilżające i pobudzające wytwarzanie kolagenu
- usuwa zrogowaciały naskórek i reguluje odnowę komórkową skóry
- zwiększa działanie innych preparatów kosmetycznych
- uszczelnia barierę lipidową naskórka, wygładza zmarszczki, poprawia elastyczność, jędrność i koloryt skóry,
- odblokowuje pory i działa antybakteryjnie zapobiegając powstawaniu zaskórników.
RECEPTA NA ODPORNOŚĆ:
- 60 g pierzgi
- 2 łyżeczki suszonego imbiru
- 200 g płynnego miodu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe 🙂
W okresie przeziębienia, łyżeczkę mikstury rozpuścić w szklance letniej wody i wypić ze smakiem.
Przechowywać w zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.