PIERZGA I JEJ POZYSKIWANIE

Pszczoły miodne zbierając pyłek kwiatowy, mieszają go w ulu z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych, a następnie zamykają go w plastrze miodu. Taka masa zostaje szczelnie zabezpieczona przed dostępem tlenu za pomocą wosku. Pod wpływem enzymów, w warunkach beztlenowych, zachodzi proces fermentacji cukru zawartego w miodzie, w wyniku czego powstają kwas mlekowy oraz pierzga. read more…

ROLA PSZCZOŁY ROBOTNICY W ULU

Trzy dni po wygryzieniu się z komórki młodej pszczoły, zabiera się ona do pracy w ulu. Po dziesięciu dniach następuje tak zwane „oblatywanie pszczół” czyli zapoznanie się młodej pszczoły z okolicą, w której znajduje się jej dom.  Po czternastu dniach zaczyna się ich intensywna praca. Przynoszenie miodu, wody, pyłku i kitu do ula. Tak pracują aż do śmierci. read more…

PSZCZOŁA ROBOTNICA

Matka pszczela składając jajeczko do komórki, pozostawia je tam na trzy dni. Po tym czasie wykluwa się larwa. Ta dostaje pożywienie takie samo, jak larwa matki pszczelej.  Jest karmiona mleczkiem pszczelim a następnie nieprzetrawioną mieszanką miodu i pyłku w postaci papki.  Po upływie ośmiu dni, pszczoły robotnice zakrywają komórkę z larwą. W pełni rozwinięta pszczoła robotnica wychodzi read more…

PSZCZELI ANTYBIOTYK

Czym jest propolis? Propolis jest lepką, żywiczną substancją. Ma barwę brunatną lub zielonkawą. Używany jest przez pszczoły głównie do uszczelniania gniazda i do pokrywania nim wszelkich elementów wewnętrznych ula. Propolis charakteryzuje się bardzo szerokim spektrum działania. Posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, dzięki czemu w medycynie i farmacji stosowany jest do leczenia większości infekcji. read more…

PSZCZOŁA MATKA – KRÓLOWA

Pszczoły ( Apis ). Wszystkie gatunki należące do rodzaju Apis żyją w zorganizowanych społeczeństwach. Taką gromadę lub rodzinę nazywamy rojem. Latem rój składa się z 3 rodzajów mieszkańców. Są to : pszczoły robotnice, matki oraz trutnie. read more…